Private Tours

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui.

Multi-Day Group Experiences

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Maecenas faucibus mollis interdum.

Corporate Travel

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Donec sed odio dui.

(DO)NUTS in the city

DE GESCHIEDENIS VAN DE DONUT

De Nederlandse settlers brachten de oliebollen naar New York, dat toen nog New Amsterdam heette. Ze noemden ze ‘Olykoeks’ of oily cakes. Pas in de Eerste Wereldoorlog werd de donut echt populair. Soldaten aan het front kregen donuts en ook de immigranten die net voet aan land hadden gezet op Ellis Island kregen een donut in de handen gedrukt. Dat was letterlijk hun ‘first taste’ van de VS.

Donuts blijven razend populair, zeker nu bekende chefs nieuwe creaties verzinnen. Zo heeft Dominique Ansel de ‘cronut’ uitgevonden. Dat is een kruising tussen een donut en een croissant. New Yorkers staan er nu, enkele jaren na de lancering, nog steeds elke dag voor in de rij.

DE VORM

Hoe komt het nu dat de ronde oliebol vervangen is door een donut met een gat in het midden? Daar zijn twee theorieën over. De eerste is dat het midden van de donut nooit goed doorbakken was en dat donutbedenker Hansen Gregory, een Amerikaanse kapitein, het kleffe middenstukje er daarom liet uithalen. Hij hield niet van de halfgare baksels van zijn moeder. De tweede theorie is dat de kapitein twee handen nodig had om het schip te kunnen besturen. Dankzij het gat in de donut kon hij het bij moeilijke stuurmanoeuvres gewoon even aan zijn stuurwiel hangen.

Amerikanen laten het midden van de donut (munchie), de ‘donut hole’, overigens niet verloren gaan. Als je een klein proevertje wilt, kun je enkel het middenstukje kopen.

DE NAAM

Doughnut: misschien komt de naam van het feit dat het midden nooit goed doorbakken was en dat ze er vervolgens noten instopten om de smaak te verbeteren.

Dough knots: deegknoop, dat is de andere mogelijke oorsprong van het woord donut.

DE FAVORIETEN VAN DE NYPD: KRISPY KREME EN DUNKIN’ DONUTS

Er wordt vaak gelachen met het feit dat politieagenten veel donuts eten. Je zou kunnen zeggen dat de agenten van suiker gemaakt zijn. Maar de politie in New York treedt vaak hard op, vanbinnen zit die suiker dus zeker niet…

PATRICKS FAVORIET: DOUGHNUT PLANT

198 Bedford Ave, Williamsburg, Brooklyn
89, E 42nd Street, Midtown, Manhattan

De donuts zijn gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten. Er zijn gistdonuts, cakedonuts en gevulde donuts te krijgen. De vierkante gevulde donut is een topper. Niet alleen voor de vorm, maar vooral voor de smaak.

INEKES FAVORIET: DOUGH DOUGHNUT

14 W 19th St, tussen 5th en 6th Ave, Chelsea
700 8th Ave, tussen W 44th en W 45th St, Times Square

Deze grote gistdonuts worden met de hand gemaakt. De smaken zijn bijzonder, zoals de hibiscusdonut. Je vindt ze in veel koffiehuisjes in de stad.

MARIES FAVORIET: PETER PAN DONUT & PASTRY SHOP

727 Manhattan Ave, tussen Meserole Ave. en Norman Ave, Greenpoint, Brooklyn

Dit kleine winkeltje zit ergens verscholen in Greenpoint, maar de echte donutfans weten het feilloos te vinden. Het adres haalt alle lijstjes van beste donuts in New York. Marie kan dus ook nog overwegen om donutrecensent te worden.

Wil je meer nieuws over New York? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!

Liefs uit New York,
Ineke
💛

Make your trip even more memorable?