09 February 2019

Happy bagel day! De lekkerste bagels in New York!

Bagel day in New York

Op 9 februari is het in de Verenigde Staten nationale bagel day. Dat moeten we natuurlijk vieren met de lekkerste bagels in New York! Kies jij voor een rainbowbagel of toch maar een bagel met creamcheese en zalm?

Number one bagels

Verwar een bagel nooit met een donut. Toegegeven, er zit ook een gat in, maar daar stopt de gelijkenis. Een bagel is minder zoet en minder vet dan een donut en wordt belegd met wat je maar wilt. Een typisch New Yorkse bagel is belegd met cream cheese, gerookte zalm en ui.

De Poolse migranten brachten de bagels naar de Verenigde Staten. Vroeger waren de meeste winkels op zondag gesloten, maar in de Joodse wijk kon je wel challes (vlechtbroden) en bagels kopen. Al snel begonnen de joodse bakkers met broodkarren door de stad te rijden.

Vaak wordt er maanzaad of sesamzaad over een bagel gestrooid, maar de meeste New Yorkers houden van ‘plain’ bagels, zonder frivoliteiten. Ideaal als ontbijt, lunch of tussendoortje en ook makkelijk te eten onderweg.

Russ & Daughters

The Shop: 179 E Houston St, tussen Allan Street en Orchard St, Nolita
The Café: 127 Orchard St, tussen Delancy en Rivington St, Nolita
At the jewish museum, 1109 5th Ave, tussen E 92nd en E 93rd St, Upper East Side

Zonder twijfel de beste bagels van New York! Er is keuze uit veel verschillende soorten cream cheese en zalm. Maar ook voor de chocolate babka komen New Yorkers speciaal naar Russ & Daughters.
Tip: Wie niet te lang wil aanschuiven kan best om een bagel gaan in The Jewish Museum!

Ook Justice of the Supreme Court, Ruth Bader Ginsburg was als jong meisje al een grote fan van Russ & Daughters.

Everything else was Shmuel & Sons. Even before I heard the word ‘feminist’, it made me happy to see that this was an enterprise where the daughters counted just like sons counted. That was most uncommon in those days.

Happy Bagel Day - The best bagels in New York

The Bagel Store

754 Metropolitan Ave. en Graham Ave, Williamsburg, Brooklyn (sluit 2019)
69 5th Ave, tussen Warren St. en Saint Park’s Pl, Park Slope, Brooklyn

Scott Rossillo noemt zichzelf de eerste bagel-artiest. Hij is dan ook de uitvinder van de originele regenboogbagel. Hij verkoopt ook een cragel. Dat is het kindje van een croissant en een bagel.

BE NY Fun fact

In de 17de eeuw werden in Polen bagels gezien als het beste cadeau om aan een vrouw te geven die pas bevallen was. Ideaal om weer op krachten te komen. Wie mij komt bezoeken na de bevalling van Matteo is bij deze gewaarschuwd! Enkel welkom met een ‘cream cheese and lox bagel’ van bij Russ & Daughters!

Happy bagel day!

Liefs uit New York,
Ineke

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>