07 June 2019

(Do) Nuts in the city: De lekkerste donuts in New York

Donut in New York

De eerste vrijdag van juni is het ‘National Donut Day’ in de VS. Veel bakkerijen geven dan gratis donuts weg. Je zou wel gek zijn om die dag geen donut te eten. Ook volwassenen gaan er helemaal in op. Ze dragen een T-shirt met donuts of oorbellen in de vorm van een donut (guilty). In New York mag iedereen een beetje kind zijn… Je moet wel vroeg uit je bed, want om negen uur ’s ochtends zijn bijna alle donuts uitverkocht. Alleen al omdat veel mensen een grote doos kopen om uit te delen aan collega’s of vrienden.

Donut in New York

De geschiedenis van de donut

De Nederlandse settlers brachten de oliebollen naar New York, dat toen nog New Amsterdam heette. Ze noemden ze ‘Olykoeks’ of oily cakes. Pas in de Eerste Wereldoorlog werd de donut echt populair. Soldaten aan het front kregen donuts en ook de immigranten die net voet aan land hadden gezet op Ellis Island kregen een donut in de handen gedrukt. Dat was letterlijk hun ‘first taste’ van de VS.

Donuts blijven razend populair, zeker nu bekende chefs nieuwe creaties verzinnen. Zo heeft Dominique Ansel de ‘cronut’ uitgevonden. Dat is een kruising tussen een donut en een croissant. New Yorkers staan er nu, enkele jaren na de lancering, nog steeds elke dag voor in de rij.

De vorm

Hoe komt het nu dat de ronde oliebol vervangen is door een donut met een gat in het midden? Daar zijn twee theorieën over. De eerste is dat het midden van de donut nooit goed doorbakken was en dat donutbedenker Hansen Gregory, een Amerikaanse kapitein, het kleffe middenstukje er daarom liet uithalen. Hij hield niet van de halfgare baksels van zijn moeder. De tweede theorie is dat de kapitein twee handen nodig had om het schip te kunnen besturen. Dankzij het gat in de donut kon hij het bij moeilijke stuurmanoeuvres gewoon even aan zijn stuurwiel hangen.

Amerikanen laten het midden van de donut (munchie), de ‘donut hole’, overigens niet verloren gaan. Als je een klein proevertje wilt, kun je enkel het middenstukje kopen.

De naam

Doughnut: misschien komt de naam van het feit dat het midden nooit goed doorbakken was en dat ze er vervolgens noten instopten om de smaak te verbeteren.

Dough knots: deegknoop, dat is de andere mogelijke oorsprong van het woord donut.

De favorieten van de NYPD: Krispy Kreme en Dunkin’ Donuts

Er wordt vaak gelachen met het feit dat politieagenten veel donuts eten. Je zou kunnen zeggen dat de agenten van suiker gemaakt zijn. Maar de politie in New York treedt vaak hard op, vanbinnen zit die suiker dus zeker niet…

Donuts voor fijnproevers: Dominique Ansel Bakery

Ben je de cronut alweer beu? Dominique Ansel heeft vast weer een nieuwe creatie bedacht. Zoals de eggnog cronut, gevuld met advocaat, speciaal voor de feestdagen.

Onze favoriete donuts:

Patricks favoriet: Doughnut Plant

220 W 23rd St, tussen 7th en 8th Ave, Chelsea
379 Grand St, tussen Essex St. en Clinton St, Lower East Side

De donuts zijn gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten. Er zijn gistdonuts, cakedonuts en gevulde donuts te krijgen. De vierkante gevulde donut is een topper. Niet alleen voor de vorm, maar vooral voor de smaak.

Donut in New York

Inekes favoriet: Dough Doughnut

14 W 19th St, tussen 5th en 6th Ave, Chelsea
700 8th Ave, tussen W 44th en W 45th St, Times Square

Deze grote gistdonuts worden met de hand gemaakt. De smaken zijn bijzonder, zoals de hibiscusdonut. Je vindt ze in veel koffiehuisjes in de stad.

Maries favoriet: Peter Pan Donut & pastry shop

727 Manhattan Ave, tussen Meserole Ave. en Norman Ave, Greenpoint, Brooklyn

Dit kleine winkeltje zit ergens verscholen in Greenpoint, maar de echte donutfans weten het feilloos te vinden. Het adres haalt alle lijstjes van beste donuts in New York. Marie kan dus ook nog overwegen om donutrecensent te worden.

Wat is jou lievelingsdonut? Laat het zeker weten in de comments!

Happy national donut day!
Liefs uit New York,
Ineke

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>